tiistai 22. joulukuuta 2020

Yllätyksellinen 2020 ja suunnitelmat 2021


Vuodesta 2020 muodostui erittäin yllätyksellinen - koronasta riippumatta! Toki korona toi omat kuvionsa vuoteen etätöineen ja peruuntuneina tapahtumina, mutta kyllä harrastusrintamalla tapahtuneet asiat olivat yllätyksellisiä monella tapaa. Harrastin paljon monipuolisemmin kuin vuosiin, lenkkeilin enemmän kuin vuosiin - yksinkertaisesti nautin olemisestani tosi paljon!

Vietin koko vuoden kotona vauvaa hoitaen. Tämä on toisaalta mahdollisuus, toisaalta rajoite. Alkuvuodesta pääsin tekemään tosi kivasti lenkkejä päivittäin. Sitten vauvan päiväunirytmi muuttui ja tuli kesä mökkeilyineen rikkoen keväällä kehkeytyneen hyvän rutiinin. Syksyllä kun vauvan unirytmi oli taas suosiollinen lenkkeilylle aloitin itse viikkojen sairastelun (ilman koronaa!). Toivon että pitkistä päivittäisistä lenkeistä tulee taas rutiini heti ensi vuoden alusta. Ainakin lapsi rakastaa olla kantorepussa, ja repun kanssa pääsee helposti metsään. Haasteena vauva taas tuo treeniajan vähäisyytenä. Käytännössä ainoa mahdollisuus tehdä mitään koiriin liittyvää (pesut, treenit, jumpat) tapahtuu vauvan ainoiden päiväunien aikana. Jotta treenaaminen on tehokasta, olen ottanut tavaksi suunnitella seuraavat treenit niin agilityssä, tokossa kuin rally-tokossa. Kun aikaa jossain kohtaa vapautuu, niin pystyn muutamassa minuutissa tekemään treenin eikä ihmettelyyn tai suunnitteluun mene aikaa. Tämä treenien valmiiksi suunnittelu sopinut minulle hirveän hyvin, tulee samalla tehtyä välitavoitteita ja seurattua missä mennään päätavoitteen suhteen.

Hetki ennen liikkeelle lähtöä.

Me. Mun aarteet. Mun kaikkeni.

Koiralenkillä. Harvemmin nukkuen.

Mökkikausi oli meillä tänä vuotena erityisen pitkä. Vietimme 40+ yötä touko-lokakuussa mökillä. Yleensä olemme mökkeilleet kesä-elokuussa, joten oli oikein virkistävää nähdä mökki ympäristöineen niin kevät-, kesä-, kuin syysasussaan. Toukokuussa hyödynnettiin pihapiirin siivoamista pajuista ja muista huonossa paikoissa kasvavista taimista. Kesäkuukausien aikana otin missiokseni lupiinien leikkaamisen. Jouduin lopulta niittämään lupiinit viiteen kertaan, viimeisten sitkeiden lupiinien kukkiessa lokakuussa. Syksyllä tyhjennettiin metsää marjoista ja järveä kaloista, sekä nautittiin huikeasta tähtitaivaasta täydessä pimeydessä. Tänä vuonna emme olleet kovinkaan pitkiä pätkiä mökillä putkeen, vaan vietettiin useampi lyhyempi pätkä. 

Mustikkasuut

Suattaapi sattoo, suattaapi olla sattoomatta.

Kesäpäivän huvia
Kukkii se! 16.10.

Rauha. Pimeys. Hiljaisuus.



Mörkön tavoitteet vuodelle 2020 olivat:

- Terveys, terveys, terveys!

- Agilityssä kisaamista vielä pienimuotoisesti ennen lajista eläkkeelle jäämistä. Ehkä halli-SM?

- Ajattelin aina että  rally-toko ja toko tulevat kuvioihin agilityn jälkeen, mutta varovainen ehkä tälle ajatukelle

- Enemmän lenkkeilyä, syliä sekä vieressä nukkumista


Mörkön tärkein tavoite toteutui terveyden suhteen. Muutama naarmu mahtuu aina vuoteen, mutta muuten koira ei eläinlääkärien palveluja kaivannut. Hieman huomaa iän jäykistäneen koiraa, ja varsinkin sateella Mörköä alkaa paleltamaan. Hoidetaan mieltä sylittelemällä ja kainalossa nukkumalla sekä fyysistä puolta monipuolisella kehon aktivoinnilla. Tavoitteena iloinen ja tasapainoinen vanhuus.

Jäi niin harmittamaan vuoden 2019 viimeiseksi jääneet agilitykisat liukastumisesta aiheutuneine vammoineen, että alkuvuodesta aloin kuitenkin miettimään kisaamista. Osteopaatilla käynti vahvisti sen, että koiran kanssa voi vielä harrastaa. Tarkoituksenani oli kilpailla maalis-kesäkuu, mutta korona rajasti kisaamisen käytännössä kesäkuuhun. Mörkö kävi juoksemassa kahden startin verran, ja voi pojat miten nautin tuon koiran kanssa tekemisestä! Sääli että jossakin vaiheessa on vain myönnettävä että ikää on, joten hyviin kisoihin oli hyvä lopettaa vielä kun terveys on kunnossa. Leppoisia eläkepäiviä agilitystä Mörkö <3

Syksyllä yllätin itsenikin ilmoittamalla Mörkön toko-kisoihin, ja vieläpä kahdesti. Ensimmäisiin mentiin kylmiltään, toisiin jo treenasin hieman, kolmansiin tein jo oikeasti ajatuksella treeniä mutta näitä kisoja ei koskaan koronan takia tullut.


Mörkön tavoitteet vuodelle 2021:

- Kaikista tärkeimpänä vaalia terveyttä

- Suunnitelmissa viimein hommata lisenssi ja kisata tokossa ja rally-tokossa

- Lenkkeilyä, syliä sekä vieressä nukkumista


Tikrun tavoitteet vuodelle 2020 olivat:

- Terveys on tärkein, tietenkin

- Juoksupuomin valmiiksi saaminen

- Agilityssä kakkosiin ja kolmosiin

- Luonnetesti

- Enemmän lenkkeilyä


Tikrukin on viettänyt terveen vuoden. Eläinlääkäreillä ei ole käyty ja osteopaatilta on joka kerta tullut hyvää palautetta. Jumppailua olen koittanut tehdä viikottain, enemmän pitäisi kyllä tehdä. Tikrun kroppa on nyt muuttunut lihaksikkaammaksi elastisuuden säilyessä. Olisi kiva viedä koiraa näyttelyyn katsomaan mitä mieltä tuomarit olisivat Tikrun täyttyneestä kropasta.

Taisin viime vuonna jo hehkuttaa että juoksupuomi on valmis. Olihan se sinällään, että tyydyin hyväksymään korkealle osuvat osumat. Kevään koronatauon aikana aloin kuitenkin miettimään että jos vielä kerran ottaisin puomin työn alle, että saisin suorituksesta omien tavoitteideni näköisen. Toukokuusta aloitin juoksupuomin aivan alusta, ja nyt vuoden lopussa usko on kova että vuoden aikana tehty työ on lähikuukausina maalissa. 

Samainen korona teki myös sen, että lopulta Tikru kävi kisaamassa agilityssä kaksi starttia. Syksyllä kerkesin kyllä ilmoittaa Tikrun kisoihin, mutta näitä kisoja ei sitten koskaan tullut. Pakotetulla kisatauolla olen treenaillut puomin lisäksi muita perusjuttuja kuten in-in ja suuntakäskyjä. Kun kisaamaan päästään toivon että virheettömät radat tulevat nopeasti. Haaveilen edelleen SM-kisoista, mutta kyllähän tämä hiukan huonolta näyttää kun Tikrulla on tässä vaiheessa kaksi nollaa ykkösistä.

Enpä edes muistanut että tavoitteissa oli ikuisuusasia, eli luonnetesti. Syksyllä sain päähäni käyttää Tikrun luonnetestissä. Onneksi näin, koska kun saatiin 10 pistettä niin samalla saatiin uusimismahdollisuus minkä ajattelin käyttää ensi vuotena. En yhtään tunnista koiraa luonnetestin tuloksesta. Olen koittanut lukea lappua monella ajatuksella, sillä oikeasti haluan oppia koirasta uutta. Aikoinaan luonnetestitulos avasi minun silmäni Mörkön maailmaan ja tästä alkoi meidän sujuvampi harrastaminen. Vaikka miten haluaisin saada samanlaisen oivalluksen Tikrun tuloksesta, en ole sitä punaista lankaa vielä löytänyt.

Näyttelyissä käytiin yhden ainokaisen kerran. Kaivarissa Tikru yllätti voittamalla valiourokset. Minulla olisi ollut haluja käydä useammasakin näyttelyssä,mutta minkäs teet. Ehkä ensi vuonna pääsisi jo ulkomaillekin? Oikeasti en kyllä tähän usko.

On Tikrukin treenaillut tokon persuteita. Sivulle tulo toimii, seuraaminen on kesken. Istu onnistuu, seisominen ja maahan meno käsiavuin. Jatketaan kotitreenailua mahdollisuuksien rajoissa ja katsotaan mihin tämä johtaa.


Tikrun tavoitteet vuodelle 2021:

- Terveyttä vaalitaan ja ylläpidetään

- Juoksupuomin valmiiksi saaminen

- Agilityssä kolmosiin

- SM-kisat

- Luonnetesti

- Hassuttelua, sylittelyä, metsässä juoksemista sopivassa määrin




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti