torstai 22. tammikuuta 2015

...eipäs palattukaan arkeen

Arkea kyllä kokeiltiin, ilman suurta menestystä. Viime perjantaina oli kontaktiluento ja Mörköllä treenit. Yksi hyppy, kaksi A-esteen toistoa ja Mörköltä meni fiilis ja juoksi häkkiinsä häntä alhaalla. Treenit päättyi tähän. Sunnuntain tokotreenit meni kivasti, joskin otettiin todella kevysti ja rauhallisesti.

Viikonlopun jälkeen selvisi, että Mörköllä on esinahantulehdus. Onneksi on kiltti koira, joka antaa huuhdella hippelinsä ilman ongelmia. Tiistaina oli varattuna myös osteopaatti, mistä tuli hyviä ja huonoja uutisia. Hyvää oli se, että ilmeisesti löytyi syy siiihen miksi Mörkön selkä menee jumiin ja miksei fyssarilla käynnit kuitenkaan hoida ongelmaa pois. Eihän se hoidu kun selän oire on seurausta ja syy on kireissä kalvoissa nivusen tuntumassa. Huonoja uutisia oli se, että Mörkön hausjänteen ja hauislihaksen yhtymäkohdassa tulee kipureaktio. Tietenkään googlaaminen ei auttanut omaa surkeaa fiilistä ollenkaan, kun tuntui että lähes jokainen vastaavan vamman läpi käynyt koira jääneen pois agilitystä.

Täytyy varata aika ortopedille, jotta saan varmuuden minkä sortin vamma Mörköllä on. Koitan ajatella positiivisesti, ettei tilanne ole niin paha kuin joillakin muillla koirilla kun Mörkö ei ole missään vaiheessa ontunut. Mörköhän on ollut myös vuoden alusta saakka levossa. Ensimmäiset kaksi viikkoa tehtiin minimilenkit ja koko ajan remmissä. Kolmantena viikkona tuli mukaan pari puolen tunnin lenkkiä viikossa - edelleen remmissä. Tämä viikko ollaan taas menty lyhyemmillä lenkeillä. Hiukan hämää, kun fyssari suosittelee nollalenkkejä ja osteopaatti taas hieman normaalia kevyempää lenkkiä. Lekuri ainakin muiden kohdalla on suositellut viikon lomaa, joskis omistajat taas järjestään sanovat että toipuminen on vaatinut 1-2kk lomaa.

Niin tai näin, Mörkö ei treenaa helmikuussa. Jos pystytään niin koitetaan jossain vaiheessa lisätä taas hieman liikuntaa, ettei lihaskunto tyystiin häviä.

Harmittaa niin pirusti. Mörkö on käynyt säännöllisesti fyssarissa tai osteopaatilla, eli kehonhuollosta on hoidettu. Mörkö on parhaiten lämmitelty ja verrytelty koiristani, ja tuntuu että lämmittelen muita agilitykoiria paremmin - tai ainakin lämmittely on selkeästi sykettä kohottavaa monen tyytyessä kävelyyn. Mörkön treenimäärät ovat pääsääntöisesti todella maltilliset. Yksittäisen esteen toistoja on yleensä max5 ja ratatreeneissä treenaa muita ryhmäläisiä kevyemmin. Ozzy taas... ei käynyt satunnaisia hierontakertoja enempää kehonhuollossa aktiiviharrastusaikoina ja myönnän kyllä ettei melkein 10v sitten pahemmin lämmitelty verrytelty tai edes vaatteilla suojattu kylmältä. Siitäkin huolimatta Ozzy on terve, ja Mörköllä on rasitusvamma. Potuttaa. Huono omatunto.

Loppukuun treenit on peruttu. Helmikuun treenien suhteen pitää alkaa tekemään suunnitelmia. Me ei kuitenkaan noita vuoroja Mörkön kanssa käytetä.

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kevyesti arkeen ja agilityyn

Mörkön palautuminen normaaliin arkeen on alkanut. Kevyesti lenkin pidennyksiä seuraavan kahden viikon aikana niin että lopulta tehdään tavanomaisia tunnin lenkkejä. Koska kaikki mahdollinen on ainakin yritetyt vetää laduksi niin tulee väkisinkin tehtyä hihnalenkkejä, mikä on tässä kohtaa oikeastaan ihan hyvä.

Kevyesti aloitettiin myös tämän viikon agility-treeneissä. En tehnyt ratatreeniä ollenkaan, vaan aloitin  juoksuttamalla Mörköä puomin boksiin kuutisen kertaa. Kaksi viimeistä toistoa niin että juoksin täysiä rinnalla ja lähestyminen tuli hieman sivusta. Alun muistelun jälkeen oikein kivoja toistoja.

Seuraavaksi tekemään hyppytekniikkaa. En nyt tiedä onko tuo etäisyyden vaiko korkeuden arviointia, mutta siis hyppy - neljä jalkaa - hyppy - kuusi jalkaa - okseri. Olisi ollut kiva laittaa alkuun vielä yksi hyppy mutten löytänyt vapaita siivekkeitä. Rimojen korkeudet 10 - 10 - 25. Tätä tehtiin neljä kertaa. En osaa oikein oman koiran suoritusta katsoa, mutta ei kuitenkaan ollut "arpomista" tai "himmaamista" niin kuin viimekertaisella hyppytekniikkaunnilla. Perään tein neljä toistoa set point- harjoitusta, pidin okserin korkeuden koko ajan samana 25cm. Mielestäni ihan kivoja hyppyjä.

Seuraavaksi askartelin keinun kanssa. Olin suunnitellut tekeväni 1 x keinu mini-pöydältä, 2 x normikeinu ja 1 x keinu mini-pöydältä. Lähti hieman mopo käsistä ja tein 2 + 2 + 1. Oli niin nättejä toistoja jokainen että! Mörkö juoksi keinun päähän, pysähtyi ja vapautin heti. Keittoliha namina saattoi toimia ihan hyvänä motivaattorina ;)

Loppuu vielä hyvät kävely ensin Plus-kaverin kanssa ja kotona vielä Ozzyn kanssa. Toivottavasti tämä oli tarpeeksi kevyt paluu agilityn pariin.

Ilmoittauduin Mörkön kanssa kymmenen kerran kontaktikurssille :) Keinua voi siellä ainakin treenata, vaikka tänään menikin oikein hyvin. Toisaalta itselläni on aika hyvä näkemys mitä keinun kanssa tulee tehdä. Juoksu-Atakin voi tehdä, vaikka tämänkin kanssa on ainakin tällä hetkellä kohtuu hyvä fiilis. Juoksu-puomi tulee olemaan se pääasia, uusi juttu minulle kuten kouluttajallekin. Joka tapauksessa olin päättänyt siirtyä juoksupuomiin, ja nyt minulla on joku joka pystyy pohtimaan asioita kanssani - ja ainakin harjotiteluun tulee aikataulu ja ehkä sen myötä myös enemmän ryhtiäkin.

perjantai 9. tammikuuta 2015

Tahtoo treenaamaan!

Ollaan kerrankin vain oltu Mörkön kanssa. Viime viikko tehtiin vain 15min pissalenkkejä remmissä, ja tällä viikolla ollaan tehty kaksi puolen tunnin lenkkiä. Pakko, kun Mörkö alkaa pakahtua energiaansa. Yritä siinä sitten pitää koiraa rauhassa hyppimättä ja pomppimatta kun elukka painaa pitkin kämppää kuin pingispallo. Tästä olen tehnyt päätelmän, ettei oikean jalan hauis enää voi olla kovinkaan kipeä :) Siitäkin huolimatta olen malttanut olla treenailematta kotonakaan, etten nyt vahingossa ylirasita elukkaa.

Onneksi maanantaina on fyssarin tsekkaus. On pakko saada lupa lisätä liikuntaa ja treeniä - muuten alkaa käymään raskaaksi olo meillä kummallakin.

Jos ja kun saadaan terveen tai ainaakin tervemmät paperit niin en siltikään aio heti rynnätä treenikentille. Ensin lisätään liikunta loppukuun aikana normaaliin. Niinun treenit on tauolla tämän kuun viimeiselle viikolla saakka. Omissa treeneissä varmaankin käyn tekemässä jotain pientä, hieman hyppytekniikka tai ihan jotain muuta. Ei kuitenkaan heti alkuun ratoja tai yksittäisen esteen hinkkuttamista, muuten menee tukkoon koko koira. Tokon treeneihin menen kyllä jo sunnuntaina, sielläkin vauhtiliikkeet kuten hyppy, luoksetulo ja nouto on vältettävien listalla.

Tällaiset tauot vaan tekevät terää! Mieluummin tietty oltaisiin terveinä niin pääsisi edes lenkkeilemään normaalisti tai normaalia enemmänkin. Motivaatio vaan kasvaa, ellei ole jo huipussaan. Päässä monen monta ideaa ja ajatusta, tulevaisuuden viikot jossain määrin jo aikataulutettukin. Onneksi harrastaminen tuntuu mielekkäältä - vielä mielekkäämmältä nyt kun taukoa on takana muutama viikko.