keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Paluu arkeen, tokomaisissa treeneissä :)

Tänään alkoi jälleen toko-treenitkin Mörköläisen kanssa. Treenit pyöri säännöllisesti koko kesän, mutta mepäs lomailtiinkin kuukauden verran :)

Koska tavoitteena oli "asentaa aivot takaisin koiralle", niin tehtiin helppoja juttuja. Ihan aluksi tehtiin ryhmässä häiriötreeniä. Peruutimme koirien kanssa ja kouluttajan merkeistä pyydettiin istumaan, maahan tai seisomaan. Hyvin Mörkö pystyi keskittymään toisista koirista välittämättä ja asennotkin tuliva oikein, joskin haluan itsevarmuutta lisää tekemiseen.

Yksilöliikkeet aloitimme luoksetulolla. Ensimmäisellä jätöllä Mörkö lähti mukaan (tarjoten erinomaista seuraamista), toisella jätöllä palasinkin palkkaamaan odottavaa koiraa. Kolmas ja neljäs jättö meni jälleen säätämiseksi, mutta viidennellä jätöllä saatiin tehtyä onnistunut kokeenomainen suoritus. Aloitukset siis harjoittelun keskipisteeseen.

Toisena liikkeenä tehtiin vauhtinoutoa. Kouluttaja hetsasi kapulalla minun pitäessä koirasta kiinni. Kun kapula oli ilmassa, niin Mörkökin oli menossa. Ensimmäisellä toistolla myös palautusvauhti oli hyvä laukka. Toisella toistolla Mörkö lähti pinkomaan täysiä - kapulan ohitse aina kentän toisella puolella olevalle merkille saakka. Siellä Mörkö hieman hämmentyneenä kummasteli, mutta löysi kapulan omin avuin palatessaan lähemmäksi lähtöpaikkaa. Jälleen palautus lauakalla. Olin oikein tyytyväinen Mörköön, että se jatkoi työskentelyä aina kapulan löytymiseen saakka. Kolmas toisto ihan vain siitä syystä että saadaan helppo onnistuminen kapulan löytymiseen. Mörkö meni ripeästi kapulalle, otti kapulan suuhun takakautta ja tuli "nokka pystyssä" ravia luokse. Tiedä sitten oliko karvaa tai hiekkaa suussa, vai oliko toistoja vain yksinkertaisesti liikaa.

Tauolla tehtiin viisi kertaa tolpan kiertoa sekä seuraamista askelia. Hyvin sujui, mutta minun pitäisi ryhdistäytyä seuraamisen kanssa ja opettaa liike vihdoinkin valmiiksi.

Seuraavaksi ryhmäliikkeenä paikallaolo. Jätin Mörkön noin viiden metrin päähän reilun puolen minuutin ajaksi. Häiriötä lisäsi viereisten koirien piiloon menevät ohjaajat sekä tästä johtuvat ylimääräiset käskyt. Rennon oloisena Mörköläinen nurmikolla pötkötteli.

Aivan loppuun katsottiin jokaisin koiran kaukokäskyjä, kaikkia asennonvaihdoksia. Tätähän olen pohtinut itsekseni aika kauan että miten kaukokäskyt Mörkölle opetan. Nyt alkaa strategia olemaan selvillä, ja olenkin namikädellä avustaen tehnyt asennon vaihdoksia. Tänään päätin myös että seiso-istu tulee olemaan oma käskynsä, sillä Mörkö vetää luonnollisesti takajalkansa eteen päin istuessaan. Sain myös hyvän vinkin treenata kuuntelemista ja namista luopumista seuraavaksi, jotta harjoituksesta tulee hieman vaikeampaa.

Hyvä fiilis jäi itselle treeneistä. Hieman lomalta paluu väsyttää ja meinasinkin aluksi jättää treenit väliin. Onneksi menin, sillä nyt on taas monta treeniajatusta mielessä :)

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Treenit - vihdoinkin!

Ainakin jos Mörköltä kysyy :) Tyyppi oli niin innoissaan kun tajusi että treeneihin ollaan menossa. Tätä intoa hyödyntäen suunnittelin tapahtuvaksi seuraavaa:

  • ihan alkuun muutama toisto maassa olevaa puomin alastuloa, kriteerinä laukalla suoritettu "puomi"
  • kaksi pujottelua, palkka heti pujottelun jälkeen
  • toistojen määrä ratatreeneissä minimiin
Ja kuinkas sitten kävikään:
  • Mörkö suoritti maassa olevan puomin alastulon laukalla neljä kertaa ottaen kontaktit oikein joka kerta. Treenit ennen kesätaukoa kantavat siis hedelmää tähän päivään saakka. Olen tyytyväinen että maltoin kesän alussa helpottaa treeniä ja kiristää vauhtikriteeriä. 
  • ensimmäinen pujottelu putki - hyppy - pujottelu sarjana, itse menin vasemmalta. Toinen pujottelu osana rataa, menin jälleen vasemmalta. Palkka heti pujottelun jälkeen. Mörkö suoritti pujottlut kummallakin kerralla todella itsevarmasti ihan kuin sanoen "tämän minä osaan!"
  • Tein radan kokonaisuudessaan kerran. Sen lisäksi tein viiden esteen pätkän uudestaan kun tunsin oman oloni renkaan kanssa epävarmaksi ensimmäisellä toistolla. Meni hyvin.
  • Ylimääräisenä tein vielä yhden putki - keinu sarjan, palkka keinun jälkeen maassa. Mörkö oikein syöksyi keinun ja hetken jo epäilin että pysähtyykö se kontaktille ollenkaan. Pysähtyihän se ja lopputuloksena täydellisesti suoritettu keinu. Tässä tavoite tulevaisuudelle! 
Tähän kohtaan olikin hyvä lopettaa treenit ja käydä loppuverryttelyllä. Kävellessä pohdiskelin miten etenen puomin kanssa eteen päin. En tiedä olisiko seuraava askel jälleen nostaa puomin alastulon toinen pää mini-pöydän päälle. Vai ajaako tuo kuitenkaan asiaansa, eli että puomin suorittaminen nopeutuisi? Tulisiko käydä Sporttikoirahallilla treenaamassa "mini-puomia", mikä siellä ainakin alkuvuodesta oli? Kunpa tietäisin. Olisi myös kiva tietää onko puomin maassa juoksuttaminen syynä nopeutuneeseen keinun suorittamiseen. Joka tapauksessa aion nyt vielä joitakin kertoja jatkaa samaan tapaan kuin nyt, kun en itse edes ajatustasolla tiedä miten viedä asiaa eteen päin. Vielä.

Pujottelulaskuri on nyt 143/171 (=83,6).

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kesäloma!

Niin se vaan kesäloma tuli tänäkin vuonna vietettyä. Totaalitauko kaikesta koiramaisesta harrastamisesta teki hyvää - ainakin emäntä on menossa innoissaan treenaamaan :) Minulla on ollut jo useamman vuoden pitää heinäkuu vapaana koiraharrastuksista. Tähän on useita syitä. Ensinnäkin heinäkuussa on niin hurjasti tarjontaa, että on helpompaa pitää vapaata kuin alkaa valkata minne menee. Toisekseen heinäkuussa on yleisesti lämpimiä päiviä, enkä viitsi turhaan koiria kilpailuttaa kuumassa. Kolmannekseen on itselle huomattavasti helpompaa tehdä lomasuunnitelmia kun ei ole koiramaiset aktiviteetit rajoittamassa menoa.

Oman lomani aloitin käymällä Ozzyn kanssa Tuusulan näyttelyssä. Ozzy oli VET2 ja PU3. Tästä alkoikin koirallisetn harrastusten tauko.

Tänä vuonna poitsuillakin oli todellin loma, kun jokainen pääsi lomailemaan omiin hoitopaikkoihinsa emännän käväistessä Kuubassa. Tico pääsi nautiskelemaan vakio hoitopaikkaansa, missä päivät alkaa kaurapuurolla voisilmän kera. Ozzy vietti leppoisia lomapäiviä partisneidin kaverina runsaasti ulkoillen. Mörkö pääsi kokeilemaan kaupunkilomaa ja hyvin oli Stadin Kundi kaupungissa pärjännyt. Kun hain koirat takaisin kotio, niin illalla sain kuulla useita syviä huokauksia ja sain osakseni syyllistäviä katseita - olisivat kaiketi mieluummin menneet takaisin hoitopaikkoihinsa.







Onneksi hätä ei ollut tämän näköinen, vaan heti seuraavana päivänä mökkiydyttiin kahdeksi viikoksi. Koirat saivat nautiskella elosta ja olosta vapaana valkaten itse omat liikkumisensa ja tekemisensä. Joka kerta sain tosin seuraa lehdenhakureissulle (3km), tosin kokoonpano taisi olla joka kerta hieman eri. Muuten koirat liikuttivat toinen toisiaan, viiden koiran lauamssa riittikin vipinää ja vilskettä. Nyt on hyvä suunnata syksyyn virkein mielin ja hyvällä pohjakunnolla :)

Ipan ja Mörkön peltohippa.

Ozzy the pihan vahti.

Tico kukkaispoikana

Mörkö kruisailee.

Kesäyö.

Välillä leputettiinkin.

Valmiina - paikoillanne - nyt!

Oma lomani viimeisenä päivänä käytiin jälleen Ozzyn kanssa pyörähtämässä näyttelyssä Helsingissä. Tuloksena Tarja Löfmanin arvostelemana VSP-vet ja PU2.