tiistai 17. tammikuuta 2017

In memoriam Ozzy

Teet meistä kauniin, teit meistä kauniimpaa kuin muut
Teit unelmaa teit parempaa

Ozzy, Curiosity Catch the Spell
19.4.2002 - 17.1.2017

Ozzy oli koira jonka ei koskaan pitänyt minulle tulla.
Ozzy oli koira, jonka kanssa ei pitänyt pystyä harrastamaan.
Ozzy oli koira, joka todisti että voit luovuttaa tai uskoo.
Ozzy oli koira, joka teki aina täysillä - mitä ikinä pyysinkin.
Ozzy oli koira, jota jään kaipaamaan <3

Kiitos, Ozzy!


Meidän ensimmäinen näyttely 3v vanhana. Erkkarin VSP.

2010
 
Rukalla 2012

Kiutaköngäs 2012

Mökillä 2013
Ozzy 14v 19.4.2016

torstai 12. tammikuuta 2017

Trick&Treat -kummajainen

Hankin useita kuukausia sitten Trick&Treat-laitteen, aka namimaatin. Alkuinnostus tyssäsi siihen, että molemmat leijonat pelkäsit surraavaa laitetta - ja paljon. Innostusta myös latisti se etten oikein keksinyt laitteeseen sopivia makupaloja, ja jos keksinkin niin ne makupalat eivät olleet leijonille kaikkein mieleisempiä. Makupala-ongelman kanssa pähkäilen osittain edelleen...

... mutta tänään kaivoin laitteen esille pölyttymästä ja päätin tehdä jotain. Jos ei muuta niin sitten edes päätös myydä laite jollekin toiselle enemmän siitä hyötyvälle. Ainakaan vielä en tehnyt myyntipäätöstä :) Eri makupalojen kanssa pitää päästä kokeilemaan laitetta, sitten kun koirat ymmärtävät laitteen tarkoituksen täysin.

Alkuun Mörkön kanssa. Mörkö on tottunut työskentelemään namikipon kanssa, joten yllättävän pienellä toistomääärällä Mörkö tajusi homman nimen. Ainakin alustavasti. Tein käsikosketusta ja istumista niin että palkka tuli namimaatista. Ainakaan Mörköä ei jännittänyt yhtään laitteen surina, ja vaikutti siltä että Mörköllä olisi kevyt käsitys äänimerkin ja namin yhteydestä.

Tikrun kanssa myös. Tikru ei ole tehnyt namikupillakaan mitään, joten koko idea kehu + nami kupista ajatuksesta on täysin tuntematon. Tikrukaan ei reagoinut surinaan yhtään, mutta ei sillä kyllä ollut mitään ajatusta naminaatin ideastakaan. Lopulta naksuttelin siitä että Tikru osoitti mitä tahansa kiinnostusta / toimintaan laitetta kohtaan. Näin saatiinkin ihan mukavalla tiheydellä palkkaamista. Jos yhtään vaikeutti kuviota (pyysin esimerkiksi istumaan) niin naminaatin olemassa olo unohtui. Joten lisää todella helppoa naminaatin kanssa työskentelyä.

Kummallakin koiralla kaipaan hiukan eri syystä naminaatin käyttämistä. Kontaktien treenaus olisi aikoinaan ollut Mörkön kanssa huomattavasti helpompaa kun ei olisi aina tarvinnut olla namikupilla vahtia. Sama koskee pujotteluakin. Joten toivon saavani laitteesta tarvitsemaani vapautta Tikrun kanssa treenatessa niin että voin huoletta treenata yksinkin eikä tarvitse pelätä vääristä suorituksista palkkaamista.

Mörkön kohdalla toivon myös pystyväni hyödyntämään säädeltyä etäpalkkaamista muun muassa ruudun kanssa. En tiedä vielä onko ajatukseni ruudun suhteen täysin tuhoon tuomittu, mutta kokeilemallahan sen näkee. Sen jo tiedänkin ettei Mörkölle pysty opettamaan ruutua ns perinteisesti, kun Mörköä ahdistaa etäisyys. Pakko rakentaa ensin ruudun paikasta pommin varma niin että Mörkölle on täysin selvää mitä siltä odotetaan.

----

Kun nyt pääsin treenaamisen makuun, niin tehtiin Mörkön kanssa sivulle/liki -erottelua. Pääsääntöisesti Mörkö miettii kummalle puolelle pitää tulla, mutta kyllä joukossa stiplujakin on. Pääasia ettei Mörkö kuitenkaan ahdistu virheistä. Vihje-erottulassa hyödynsin naminaatilla palkkaamista ja Mörkö näytti tykkäävän. Tehtiin myös eteen-käskyä. Pienillä käsimerkeillä ja/tai siuilta kutsuttaessa Mörkö tulee istumaan tosi nätisti eteen. Mutta jos kutsuu suoraan niin sitten alkaa peppua kääntyä jommalle kummalle sivulle. Tekisi mieli todeta että nykyinen on hyvä, kun se kattaa rally-tokon kriteerin. Samalla kuitenkin sisäinen ääni jatkaa etten saa luovuttaa ja laskea omia kriteereitä, joten vahvistetaan eteen tulemista myös. Onhan se niin, että kun jaksaa "ylikouluttaa" niin helpommat tehtävät tuntuvat sitten koetilanteissa hallituilta - Mörköstäkin.

Olen ajatellut, että sivulle, liki, eteen sekä molemmilta puolilta takaa kierrot (gogo, rundi) olisi Mörkölle niin selviä että se osaa ne milloin vain ja missä vain ja ainoastaan vihjeellä. Rally-tokossa useat tehtävät sisältävät näitä elementtejä, ja jos nuo tehtävät ovat Mörkölle pommin varmoja ns "luottotehtäviä" niin ne toimivat myös turvasatamina. Vaikka osatehtävässä olisikin jokin mikä aiheuttaisi Mörkön paineistumista niin nuo on taas niitä tehtäviä, jotka nostavat Mörkön itsevarmuutta ja hyvää mieltä.

Lopuksi kapulan pitoa. Tässä tein suuren oivalluksen itse :) Samalla tuntuu hölmöltä etten ole asiaa aikaisemmin ajatellut... Meillähän oli pitkään kapulan pito-ongelma ja elokuussa otin itseäni niskasta kiinni ja aloin opettamaan pitoa päivittäin. En tiedä olenko opettanut pidon huonosti vai onko se huonontunut matkan varrella, mutta ote kapulasta on todella löysä. Ei Mörkö pure kapulaa, eikä se oikeastaan pyörittelekään. Ote on vain löysä. Voi olla että kuvittelen ja selittelen, mutta minusta otteen löysyys on suoraan yhteydessä itseluottamukseen ja jos itseluottamus on muutenkin huono niin en ole oikein uskaltanut puuttua asiaan. Muuta kuin palkkaamalla vain ja ainoastaan hyvästä pidosta. Joskin tässäkin tapahtuu virheitä kovin helposti, kun hyvältä näyttävä ote onkin yhtäkkiä löysä ja samalla tuleekin palkkaus.... ei ole helppoa olla ihminen hitaine reflekseineen. Tänään kuitenkin tajusin, että kun laitan kapulan Mörkölle suuhun voin aivan hyvin tehdä sen rauhassa ja odottaa että Mörkö itse ottaa hyvän otteen kapulasta. Aikaisemmin olen toiminut ehkä turhan hätäisesti kun olen vain laittanut kapulan suuhun ja olettanut että Mörkö ottaa heti tiukan otteen. Optimimaailmassa toki näin, mutta jos Mörkön on nyt pakko asetella kieltä ja kapulaa kohdilleen niin parempi tehdä se heti kapulaa suuhun ottaessa. Tämä ei ehkä näytä kokeessa edes koiran auttamiselta, kun oikeasti jollekin hitaammalle ihmiselle tuo minun "odottaminen" on normaalia toimintaa. Hitto kun pitää välillä olla turhan hätäinen.

Tasapuolisuuden vuoksi myös Tikrun kanssa pientä jumppaa. Tällä kertaa ainoastaan peruuttamista minun edestä pois päin namista luopumalla. Kivasti Tikru peruuttaa lähes kaksi omaa mittaansa. Toistoja vaan, toimito käskyn alle ja yleistäminen niin meillä on rally-tokon MES-luokan edessä peruutus valmis. Kuullostaa helpolta ja luotankin että on helppoa kun muutamalla toistolla ajatus on noin hyvin Tikrulla mielessä.

Haaveena on Tikrun kanss jatkaa seuraamisen treenaamista Trkmanin metodilla... ehkä huomenna?


maanantai 9. tammikuuta 2017

Minkälaisilla tavoitteilla vuodelle 2017?

Jälleen aika pysähtyä miettimään mitä tältä vuodelta oikeastaan haluaakaan. Itse olen (valitettavasti liiankin) tavoiteorjentoitunut, en tahdo saada aikaiseksi asioita ellei ole selkeää päämäärää. Matka päämäärään voikin olla sitten suora tai vaihteleva, eikä suunnitelman muutokset lannista. Mutta jos päämäärää ei ole niin voin 99% varmuudella luvata että tekemättä jää. Olisi hyvä jos osaisi tehdä asioita "huvin vuoksi", mutta niin ei näytä olevan... erinomainen asia on kuitenkin että vaikka on tavoitteita niin tavoitteisiin ei tähdä otsa kurtussa.

Vuosi sitten mietin tällaista:
Ozzylle paljon iloisia ja terveitä päiviä!
Ozzy on edelleen pirteänä joukon jatkona :) Välillä suolisto hieman vaivaa (löysä vatsa), mutta lääkehoidoilta ollaan vältytty. Ikä näkyy varsinkin takaosan lihaksistossa, mutta kun 20min lenkit kulkee ja koira pääsee itse makuulta ylös niin ollaan lähinnä seurailtu tilannetta. Iloinen vanhus seurusteleekin päivittäin, on se Ozzy vain niin <3

Mörkön tavoitteisiin kuuluu
  • Terveenä ja hyväkuntoisena pysymistä jotta voidaan päästä vuoden muihin tavoitteisiin
  • Agilityn SM-kisat kesäkuussa. Tulostavoitteena päästä finaaliin.
  • Agilityssä se tarkoittaa juoksupuomi-projektin edistämistä, meidän yhteisen tekemisen rohkeuden lisäämistä, sekä eri toten tekemisestä nauttimista.
  • Iänikuinen TK1... 
  • Rally-tokon kanssa päätin viettää hiljaiseloa, vaikka alkuun mietiskelinkin maaliskuussa VOI-luokassa kisaamista. Ei vaan riitä aika kaikkeen, pitää muistaa lepopäiviäkin pitää tarpeeksi muun tekemisen ohella. Olkoot rally-toko Mörkön veteraanilaji
Mörköllä muutama pahempi jumitus. Toukokuussa SM-kisoihin vailmistautuessa tuli melkein kuukauden tauko jumien takia, mutta onneksi fysioterapia, osteopatia ja kraniosakraalihoitojen sekamelska laukaisi tilanteen. Loppuvuodesta myös jokin määrittelemätön stressitila, mikä jumitti kroppaa. Muuten Mörkö on onneksi viettänyt terveitä päivä.

Agilityn SM-kisoissa käytiin tekemässä meidän osaamisen tasolla hyvä suoritus. Finaaliin ei päästy, mutta en jaksanut asiaa harmitella kun karsintaradalla tehtiin oma parhaamme. Emme ole aikaisemmin kilpailleet kahluuallasta muistuttavalla kentällä (ei vaikutusta Mörköön) ja pujottelun asettelu oli meille liian vaikea (pujottelu päättyi putken kylkeen). Ihanneajan ylitystä tuli hieman kun jouduttiin korjaamaan pujottelua. Muutoin valmistautuminen kisoihin meni nappii. Puomi ja keinu toimivat, tehtiin rohkeasti yhdessä rataa ja oma koordinaatio oli huomattavasti aiempaa parempi. Tulevaisuudelle jäi takaakiertojen jälkeisen elämän harjoitteleminen.

Tokossa TK1 on edelleen haaveissa, ei startattu tokossa kertaakaan...

... mutta rally-tokossa korkattiin hieman yllättäen VOI-luokka syksyllä. Samaan saumaan osui Mörkön stressi-hetki ja erittäin paha itseluottamuksen puute mikä näkyi koiran totaallisena passivoitumisena niin kisoissa, kentällä kuin kotonakin. Tätä ongelmaa yritin purkaa usean osaajan kanssa, mutta ainoat toimivat ajatukset sain Mika Jaloselta. Oli pakko palata aivan perusteisiin, mutta sehän tarkoittaa vieläkin parempaa osaamistasoa tulevaisuudessa. Tuloksilla ei rally-tokossa kuitenkaan juhlittu, mutta kisoissa olikin tavoitteena suorittaa rata samassa kuplassa ilman Mörkön paineistumista. Tässä onnistuttiin jälkimmäisessä kisass erinomaisesti.

Tikrun tavoitteisiin kuuluu
  • kasvaa terveeksi ja energiseksi koiraksi
  • terveystutkimusten jälkeen voidaan aloittaa agilitytaitojen treenaaminen
  • alkuvuosi perehdytään kuitenkin oppimisen oppimiseen, kehonhallinnan parantamiseen sekä henkisten kokemusten kartuttamiseen
Tikru eli vauhdikkaan nuoren miehen elämää kesällä mikä päättyi ikävästi etuosan (hauislihas, olkanivel) tulehdustilaan. Todennäköisesti ylirasitustila mikä on alkanut jo pentulaatikosta. Vammaa hoidettiin syyskuussa ja loppuvuosi onkin mennyt kuntoutumisessa.

Terveystutkimusten valossa Tikru on terve. Lonkat A/A, polvet 0/0, selkä terve, kyynärät 0/0 ja silmillä näkee virheettömästi. Jatkossa haluan kuvauttaa myös koiran olkanivelet, josko Tikrun kokema vamma olisi näkynyt jo siinä...

Vamman takia ei päästy aloittamaan agiilityä kesän jäljiltä, ja kotona tekeminenkin oli hieman turhan satunnaista. Oppimisen oppimista tehtiin kuitenkin alkuvuodesta suunnitellusti ja Tikru onkin nopea tarjoamaan eri vaihtoehtoja ja omaa varsin kivan työmoraalin. Keskittyminen onnistuu häiriöissä mukavasti ja koira palkkautuu varsinkin lelulla mahtavasti.

Omat tavoitteet
  • olen jälleen ilmoittautunut toukokuun puolimaratonille, tänä vuonna tapahtuu kahden tunnin alitus! 
  • oman liikkumisen parantaminen agilityssä
  • koitan pitää sopivaa tasapainoa treenaamisen, kilpailemisen sekä muun tekemisen suhteen ettei elämästä tule ainoastaan koirien täyttämää
Puolimaraton jäi sairastelun takia väliin.

Oma liikkuvuus parani huomasti kevään aikana. Yllättävän pienellä treenillä voi tehdä hurjan muutoksen! Treenasin liikkuvuutta ohjatusti kerran viikossa ja satunnaisesti itsenäisesti.

Tasapaino koirien ja muun elämän välillä säilyi erittäin hyvin... koska joulukuussa meille syntyi "mindfullness-harjoitus", työnimeltään "Tahvo" <3

3530 grammaa ja 50cm iloa ja onnea

... joka 1kk ikäisenä on jo näin päättäväisesti pyrkimässä liikkeelle

Tavoitteet vuodelle 2017

Parista perheeksi tuo paljonkin muutoksia, ja toistaiseksi en osaa sanoa miten tämä vaikuttaa koirien kanssa harrastamiseen. Ensisijainen tavoite on ettei harrastaminen kuitenkaan jää, järjestämiskysymyshän harrastaminen kuitenkin on. Joten... seuraavassa hieman suunitelmaa tälle vuodelle:


Ozzylle paljon iloisia ja terveitä päiviä!

Mörkön tavoitteisiin kuuluu

  • Terveyttä ja hyväkuntoisuutta!
  • Agilityn SM-kisat kesäkuussa. Tulostavoitteena finaaliin pääsy.
  • Agilityssä se tarkoittaa juoksupuomin ja keinun vahvistamista, sekä ohjausteknisesti minun pitää opetela takakiertojen jälkeinen elämä (esimerkiksi takaakierto + persjättö). 
  • Iänikuinen TK1... edleen :D
  • Rally-tokossa RTK3

Tikrun tavoitteisiin kuuluu
  • Terveyttä, terveyttä!
  • agilityn perustaitojen opettelu, sekä juoksupuomin treenaamisen aloitus
  • toko/rally-toko -taidoissa seuraaminen ja perusaseto molemmin puolin

Omat tavoitteet
  • Peruskunnon ja lihaskunnon palauttaminen 
  • perhe-elämän ja koirien kanssa harrastamisen tasapainon löytäminen